Vergelijken met overdag is Amsterdam avonds een compleet andere stad. Het licht is anders, de kleuren zijn feller en de contrasten dieper.
Ik vind het beste moment vanaf een uur voor zonsondergang. Het licht veranderd constant, het wordt geler van kleur en de kleurtemperatuur wordt warmer. De zon gaat lager staan, valt steeds horizontaler en neemt langzaam in kracht af. Nadat de zon onder de horizon is verdwenen verandert de kleur langzaam van geel naar blauw, ideaal om te combineren met kunstlicht. Het kunstlicht en natuurlijk licht zijn nu met elkaar in evenwicht.
Amsterdam vind ik prachtig om bij avond en nachtlicht te fotograferen. De meeste grote flatgebouwen en kantoorpanden laten ’s nachts de lichten branden en ook bruggen en wegen zijn goed verlicht. Karakteristieke gebouwen zoals kerken, musea en gemeentehuizen staan in de spotlight en het nachtelijk verkeer brengt leven in het straatbeeld.
Bij het IJ is een prachtige skyline te maken met het Eye, deze keer zet ik hem om in monochroom. Daarnaast vind ik het leuk om ’s nachts de stad in te duiken! Kleine duistere steegjes bij maanlicht, lege winkelstraten met verlichte etalages of straatlantaarns langs de Amsterdamse grachten. De sluiter lang(er) open laten staan geeft mogelijkheden om lichtsporen van het verkeer vast te leggen.
Het Amsterdam Light Festival, dit jaar voor de 10e keer gehouden, de eerste editie vond plaats in 2012. Veel kunstwerken waren dit jaar een herhaling. Toch blijf ik het altijd interessant vinden om de route te lopen. Dit jaar sprong de boot, voor de OBA, eruit. M.b.v. waterstralen en lampen wordt een illusie gecreëerd, er verschijnt een boot op het water. Als je eromheen loopt veranderen de contouren van het schip.