Geplaatst op Geef een reactie

Het Webinar van afgelopen week.

Afgelopen week donderdag hebben we een Webinar gehouden, het belangrijkste onderwerp was de technische aspecten van de aan te leveren foto’s. Er werden vragen gesteld over het portretrecht en hoe dit juridisch af te dichten. Ook was er aandacht voor het verkleinen van foto’s m.b.v. een bewerkingsprogramma. Aan al deze dingen besteden we hier aandacht.

De Technische wensen. Deze hebben 3 aspecten; technisch, inhoudelijk en marketing

 1. Techniek.
  1. Printbaar op canvas in 70 x 100 cm  en 100 x 70 cm 
  1. Randen, 2.5 cm rondom, vallen af !!!!!!
  1. Dus minimaal 104 x 74 cm aanleveren.
  1. Wij gaan uit van minimaal 2500 x 4000 pixels = 10 MB voor een goede kwaliteit en stellen een resolutie van 3500 x 5000 = 17,5 MB op prijs.
  1. Daarnaast een extra foto <1MB voor publicatie op de site en Instagram
  1. Verder graag de foto’s aanleveren zonder kader, rand of omlijsting.
 2. Inhoud
  1. Fotografisch een goede foto, die verkoopbaar is; aandacht voor compositie, scherpte, kleur, rechte lijnen
  1. Onderscheidend
  1. Auteursrecht, portretrecht is verantwoordelijkheid fotograaf.
  1. Kwaliteit ter beoordeling door de Studio Arnold van der Zee.
 3. Marketing
  1. Per foto een titel
  1. Tevens biografie van 300-500 woorden, met foto is leuk. Zereena.nl gaat juist over de fotograaf achter de foto’s.
 4. De regels van het portretrecht zijn ondergebracht in de Auteurswet. Portretrecht en auteursrecht zijn nauw met elkaar verbonden.

Daarnaast is er ook nog info te vinden in de blog hierover: https://www.zereena.nl/minimum-kwaliteitseisen-aan-de-aangeleverde-fotos/

Wat is portretrecht? Het portretrecht betreft de rechten die een geportretteerde heeft met betrekking tot de publicatie van het portret dat van hem is gemaakt. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de situatie dat iemand opdracht geeft tot het maken van zijn portret en de situatie dat iemand hiertoe geen opdracht heeft gegeven. De eerste situatie doet zich voor wanneer iemand een portretfoto van zichzelf laat maken door een fotograaf. Bij de tweede situatie kan men denken aan een foto die door een ander dan de gefotografeerde persoon op Facebook wordt gezet.  De regels van het portretrecht zijn ondergebracht in de Auteurswet. Portretrecht en auteursrecht zijn nauw met elkaar verbonden.

Meer hierover is te lezen op https://www.justitia.nl/portretrecht, hier wordt ook het verschil uitgelegd tussen een in opdracht en niet in opdracht gemaakt portret.

Tenslotte de hamvraag, waar kan ik een voorbeeld vinden van een contract tussen fotograaf en model wat het portretrecht vastlegt tussen beide partijen? Check hiervoor https://www.hollandpix.com/wp-content/uploads/vrijwaringsverklaringportretrecht.pdf dit is een PDF document dat eenvoudig te downloaden is.

Verkleinen van een foto. Het verkleinen van een foto, het naar beneden aanpassen van de aantallen pixels is eenvoudig uit te voeren in LR en PS. Ik gebruik zelf een preset voor oa. Social Media met weinig pixels. Eenmaal goed ingesteld kan ik hem de volgende keer gebruiken zonder er verder bij na te denk.

Onderstaande instructie op YouTube geeft hier een voorbeeld van. https://www.youtube.com/watch?v=KsPjk0voDGY Specifiek gaat hij in hoe je de afbeeldingsgrootte (pixel) van een foto in LR kunt aangeven. Dit is ook toepasbaar in PS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *