Geplaatst op 6 Reacties

Minimum kwaliteitseisen aan de aangeleverde foto’s


Zereena hecht waarde aan kwaliteit en vindt het belangrijk om een goed product te leveren aan onze klanten, klanttevredenheid staat hoog in ons vaandel. Het leveren van technisch goede kunstwerken start bij het aanleveren van technisch goede foto’s. Nu blijkt dit een mijnenveld te zijn waar verschillende specificaties door elkaar gebruikt worden en voor de nodige verwarring zorgen. Reden om hier in de duiken en helderheid te verschaffen aan fotografen die foto’s willen aanleveren aan Zereena.

Resolutie digitale camera
Een foto heeft geen DPI, alleen maar pixels. Mijn digitale camera bijvoorbeeld een resolutie van 4000×6000 pixels of een bestandsgrootte van ongeveer 24MB. Dit is voldoende om een kwaliteitsvolle A4 afdruk te maken. 
Doordat de kwaliteit van een digitaal beeld zo goed is (geen korrel van de film) kun je het beeld vergroten tot A3 formaat of zelfs groter.
Mijn Nikon D750 beschikt over 24 miljoen pixels op een fullframe sensor. Het zal duidelijk zijn dat je met 24 miljoen pixels bijzonder veel detail kunt registeren. Je kunt foto’s scherper afdrukken of groter publiceren. 

DPI (dotch per inch). De eenheid DPI, staat voor dots per inch. Dit is de zogeheten afdrukresolutie en geeft aan hoeveel pixels van de afbeelding in één inch (= 2,54 centimeter) van de afdruk worden geplaatst. 
Als je een foto van de Nikon D750 (24MB) hebt met een pixelformaat van 4016 x 6016 pixels (sensorresolutie) dan wordt een afdruk op 300 dpi ongeveer 20 (= 6016/300) bij 13,4 (= 4016/300) inch groot, oftewel 54 bij 32 centimeter. Dat is iets groter dan A3.

A3 is niet al te groot, hoe zit het dan met die enorme vergrotingen? Toch zie je foto’s van deze camera ook veel groter afgedrukt en dat is mogelijk door in plaats van 300 dpi een afdruk te maken bij een lagere afdrukresolutie, bijvoorbeeld 150 dpi. Het formaat van de print wordt dan ten opzichte van een 300 dpi-print 2x groter in de hoogte en twee keer in de breedte en nu ruim 108 bij 64 cm. 

Kijkafstand Van heel dichtbij (30 centimeter) zal deze posterafdruk inderdaad minder scherp zijn dan bij 300 dpi, maar dan overzie je niet de hele foto. Je moet dus verder van de print af gaan staan tot je het hele beeld ziet in één oogopslag. Dit wordt de kijkafstand genoemd en is ongeveer twee keer de breedste zijde van een foto. 
De afdruk van ruim 100 bij 60 centimeter bij 150 dpi zal op een kijkstand van anderhalve meter net zo scherp ogen als een A3-tje bij 300 dpi op leesafstand (50 centimeter). 
Als we de scherpte van een foto dus beoordelen op de praktische kijkafstand, dan kunnen we zo foto’s behoorlijk groot ‘opblazen’. Of anders gezegd zijn we in staat om met minder pixels, een minder geavanceerde camera kwalitatief goede foto’s voor een canvas print van 70×100 cm te leveren. 

Minimum pixel eisen die Zereena stelt. Wij gaan uit van minimaal 2500 x 4000 pixels = 10 MB voor een goede kwaliteit en stellen een resolutie van 3500 x 5000 =  17,5 MB op prijs.

Verder graag de foto’s aanleveren zonder kader, rand of omlijsting.

6 gedachten over “Minimum kwaliteitseisen aan de aangeleverde foto’s

 1. Hoi, ik vind het een leuk initiatief , en wil ook wel mee doen.
  Het bovenstaande verhaal, Ehh, volgens mij voldoet mijn camera daar aan. Fuji x-t 2 en XF objectieven van Fuji.
  Ik zal alles nog eens goed nalezen. En foto’s selecteren. Zal wel hulp nodig hebben 😆, ben niet zo handig.
  En laat dan weer van mij horen.
  Groetjes Joke

  1. Leuk Joke ! Laat maar weten als je vragen hebt via info@zereena.nl

 2. Hoi, ik vind het een leuk initiatief , en wil ook wel mee doen.
  Het bovenstaande verhaal, Ehh, volgens mij voldoet mijn camera daar aan. Fuji x-t 2 en XF objectieven van Fuji.
  Ik zal alles nog eens goed nalezen. En foto’s selecteren. Zal wel hulp nodig hebben 😆, ben niet zo handig. Ik heb geen website. Zit wel op instagram. #joketimmervolendam
  En laat dan weer van mij horen.
  Groetjes Joke

  1. Leuk Joke, laat maar weten als je vragen hebt via info@zereena.nl.

 3. […] Arnold zal ook deelnemen en zijn kennis inbrengen. Een eerste bron van informatie is de blog minimale kwaliteitseisen die op de site staat, hier wordt e.e.a. […]

 4. […] Daarnaast is er ook nog info te vinden in de blog hierover: https://www.zereena.nl/minimum-kwaliteitseisen-aan-de-aangeleverde-fotos/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *