Monique Visser

Monique Visser is deelnemend fotograaf bij zereena en stelt zich hier voor. Bekijk fotografisch werk van Monique Visser in de online galerie.
Monique Visser

Beste bekijk(st)er, ik ben Monique Visser uit Volendam.

Sinds mijn jeugd heb ik al iets met fotografie. Toendertijd was er nog geen internet maar wel TV waarop een cursus fotograferen (van Teleac) voorbij kwam.  Dat wilde ik ook! Cursusboeken werden gelijk besteld en niet veel later een bijpassende spiegelreflexcamera van mijn eerste gespaarde geld. In die boeken stonden vele uitdagingen maar eentje is me echt bij gebleven: “een uitgebloeide paardenbloem die voor de ondergaande zon werd gehouden”. Een aantal rolletjes verderop had ik hem; missie geslaagd. Die foto heb ik nog steeds.

Maar fotografie was niet alles wat ik leuk vond. Handwerken, kleding maken, tekenen, pastelkrijten, schilderen, kalligraferen en boetseren heb ik ook gedaan. Ook kwam de mensenliefde om de hoek kijken en twee prachtige jongens waren daar het gevolg van. Van hen heb ik uiteraard veel foto’s gemaakt 😬 Ze zijn nu 19 en 21 en heb ik dus veel meer tijd gekregen voor mijn oude liefde; de fotografie. Zo kwam twee jaar geleden, tijdens een open dag, studio Arnold van der Zee in Monnickendam op mijn pad. Gelijk weer even de theorie wat opgefrist en lid geworden van de fotoclub waar ik mijn fotomaatje Joke leerde kennen. We trekken er nu regelmatig samen op uit. Met een (zit)boodschappenkar volgeladen gaan we op pad om allerlei disciplines uit te testen in de natuur. Ook volgen we samen vaak een workshop of een lezing. We zijn onverzadigbaar 😅.

Op mijn werk word ik regelmatig gevraagd om bedrijfsuitjes en jubilea vast te leggen en verslag te doen van allerlei zakelijke bijeenkomsten. Best een uitdaging als er een VIP voor de lens komt en je een paar minuten de tijd krijgt. In mijn vrije tijd vind ik evenementen zoals de Pianowandeling en de Pieperrace geweldige uitdagingen. Om een impressie van zo’n dag te geven, maakte ik een aantal keren een filmpje van losse foto’s waar ik een bijpassend muziekje onder zette. Heerlijk om te doen! (Zie YouTube.)

In het weekend zetten mijn man en ik vaak de fietsen op de auto en trekken we het land in. Geen zware camera en bijpassende lenzen mee maar wel een systeemcamera voor “je-weet-maar-nooit-wat-je-onderweg-tegen-komt-momenten” 😁. Gelukkig heeft mijn man wel een beetje geduld met me als ik opeens stop en omdraai om “iets geweldigs” vast te leggen.  Toch is de beste tip die ik kan geven, ga gewoon ergens zitten (eerst even zonder camera in de aanslag) en kijk wat er gebeurt. De natuur komt naar je toe… écht! Pas dan de camera erbij en schieten!

Al mijn foto’s zijn nagenoeg onbewerkt. Ik ben niet het type om nog een tijd na te bewerken op een computer. Daar zit ik voor mijn werk de hele dag al achter (is het trouwens niet voor?). Soms knip ik de foto een beetje bij of zet hem recht. Mijn motto is dan ook: “gelijk zo goed mogelijk” en anders weg ermee 😏

Pas geleden hoorde ik van een tante dat mijn oma ook dol was op fotograferen. Nooit geweten!  Wat een toeval…hoewel, mijn moeder was ook behoorlijk creatief. Ik ga binnenkort de foto’s die mijn oma heeft gemaakt bekijken. Ik ben zo benieuwd!

Bekijk fotografisch werk van Monique Visser in de online fotogalerie.