Fotograferen in De Bazel, Amsterdam.

Kelderverdieping met de kluizen achter de trap.

De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandse Handelmaatschappij, is een gebouw aan de westzijde van de Vijzelstraat in Amsterdam. Het Strekt zich uit van de Herengracht tot de Keizersgracht. Sinds 2007 is het Stadsarchief Amsterdam gevestigd in dit pand.

Oude boeken van het stadsarchief in de kluizen

Rondleiding in De Bazel.

Eerder deze maand kregen Eric en ik de mogelijkheid om tijdens een rondleiding in het afgesloten gedeelte van het pand te fotograferen. Het gebouw is ontworpen door de architect Karel de Bazel en is zijn belangrijkste werk. Het gebouw kwam klaar 1n 1924. Het pand diende achtereenvolgens als hoofdkantoor van de Nederlandse Handelmaatschappij, de Algemene Bank Nederland en ABN-AMRO. In 1999 vertrok de bank naar de Zuidas. De gemeente Amsterdam kocht het pand aan, om er vanaf 2007 het Gemeente Archief in te vestigen.

Vergadertafel en stoelen, ontworpen door de Bazel, met op de achtergrond 2 authentieke telefooncellen

Onder het pand zijn zware kluizen gebouwd; beton, staal en dikke deuren. Vroeger werd hier geld en waardepapieren bewaard, nu liggen er oude boeken en andere spullen uit vroeger tijden.

De Italiaanse zaal in spiegelbeeld, met de prachtige kroonluchter boven de glazen tafel.

Prachtig om te zien zijn de oude fototoestellen. In 2 cellen hangen bakelieten toestellen waarmee men kon bellen, nadat een telefoniste de verbinding had gemaakt. Uiteraard waren de cellen geluidsdicht, een peertje als verlichting en een haakje voor de jas complementeren het geheel.

De kamer van de directeur, met eigen lift, sanitair en afgescheiden van de gang. .

Fotograferen.

Fotograferen heb ik hier met een statief gedaan; zonder flitser binnen fotograferen vraagt langere sluitertijden en om bewegingsonscherpte te voorkomen is een statief vereist. Mijn ISO stond i.h.a. op 50 en het diafragma op 8. Hiermee produceert mijn Sony prima beelden; scherp en zonder ruis.

Een zitje in een hoekje.

Oeps.

Om belichtingstrapjes aan te brengen heb ik hier met belichtingscompensatie gewerkt; van -1 tot +1. Telkens 3 foto’s. Thuis op de computer bleek dat deze foto’s niet de gewenste verschillen in belichting hadden. Ik ben gaan zoeken naar de oorzaak en wat bleek: Mijn camera stop op de A-stand. En bij deze instelling en een andere belichtingscompensatie zoekt de camera zelf naar een optimale belichting, in dit geval door de sluitertijd aan te passen. En aanpassen van de sluitertijd resulteert niet in de door mij gewenste belichtingstrap. Dus of in de M-stand met belichtingscompensatie of in de A stand met de bracketing instelling werken om de belichtingstrap te realisweren. Weer wat geleerd.

Prachtig lijnenspel in het trappenhuis.

Dit bericht heeft één reactie

  1. stef lokin

    Beste Herman en Eric, d
    Dit zijn 7 prachtige foto’s!
    Een vriendelijke groet,
    Stef Lokin (jullie rondleider op 7 januari jl. in De Bazel)

Geef een reactie