Tbilisi.

Prachtige balkons is de oude stad.

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en ligt aan de rivier de Koera in het oosten van het land. De Koera rivier wordt ook wel de Mtkvari genoemd en is de belangrijkste rivier in Transkaukasië of de Zuidelijke Kaukasus. De stad is ontstaan in het jaar 458 AC als nieuwe hoofdstad van het Georgische koninkrijk. Vandaag is Tbilisi de zetel van de regering en de culturele hoofdstad van het land. Het is een stad met 1.080 miljoen inwoners (2022). We zijn een week in Georgië geweest tijdens een fotoreis en enkele dagen in Tbilisi doorgebracht.

Hout is veel gebruikt als bouwmateriaal.

Sinds de oprichting heeft de stad Tbilisi een grillig lot gehad; het is in de loop van zijn lange geschiedenis met grote snelheid gedaald van een gouden eeuw naar een totale ondergang en weer terug. De oude stad Tbilisi met zijn pittoreske kronkelende straatjes, oude gebouwen en beroemde decoratieve balkons, laat een onuitwisbare indruk achter van rust, comfort en beschaving.

Trappenhuis van een appartementen complex. De wandversieringen werden in het midden van die 18e eeuw aangebracht.

Het oude centrum van Tbilisi is een waar eldorado voor fotografen. Oude panden, prachtige gevels, schitterende balkons en authentieke interieurs zijn overal aanwezig. Een overdaad aan onderwerpen, het zoeken naar de pareltjes ertussen is een uitdaging. Er is heel veel te zien en een selectie aanbrengen is dan ook een echte uitdaging.

Tijdens onze reis naar Georgië hebben we 2 dagen in het oude centrum van Tbilisi gefotografeerd. Deze oude wijk herbergt een groot deel van de toeristische attracties in Tbilisi, waaronder kerken, musea, zwavelbadhuizen en bijzondere houten huizen met open, gebeeldhouwde balkons. Gelukkig hadden we een prima gids die de goede plekken kende en ook de voordeuren opende om te kijken wat erachter zit. 

Even binnenkijken bij de bewoners

Twee dagen Tbilisi is te kort om alle interessante plekken te bezoeken. We hebben maar een paar highlights gefotografeerd. Daarnaast zijn we ook daar Tskaltubo geweest, waar we de verlaten oude Russische sanatoria hebben gefotografeerd.

Prating balkon en een mooie doorkijken naar de oude stad.
S

Geef een reactie