Bronica SQ lichtlek

Het is eindelijk gelukt om het lichtlek probleem in mijn bronica SQ te verhelpen. De Bronica SQ heeft een cassette waar de 120mm film in zit. Op verscheidene forums wordt aangegeven dat de cassette van de bronica SQ een lichtlek kan veroorzaken. Er zit op meerdere plekken afdichtingsschuim en na 40 jaar vergaat dit materiaal.

Om zeker te weten dat de cassette het probleem is heb ik de hele cassette geductaped en een testrolletje vol geschoten. Helaas was dat net voor de lockdown en liggen de testresultaten achter gesloten deur bij kamera express. Ook nog geprobeerd met een klein lampje in de camera of ik ergens licht naar buiten zag schijnen, maar dit leverde niets op.

Toen toch maar besloten om al het schuim te vervangen. Ik heb een bedrijfje gevonden in Duitsland dat het juiste schuim in de juiste dikte verkoopt voor dit soort camera’s. Met een hobbymesje heb ik al het schuim verwijderd in de naden van de cassette en vervangen door nieuw schuim (11 stukjes schuim). Op een forum foto’s en maten gevonden van de verschillende te vervangen stukjes schuim, zodat ik het zelf niet alles hoefde na te meten. Vervolgens een zwarte haarband over de hoofnaad van cassette geschoven (beter dan ductape). Rolletje via post opgestuurd naar fotowereld in Utrecht en jawel lichtlek weg ! Nu ga ik weer een rolletje volschieten zonder haarband. Als het lichtlek weer terugkomt dan is 1 van de 11 stukjes schuim niet goed erin gezet. Dus komt nu zeker goed.

Hieronder de eerste resultaten, zonder lichtlek van de bronica:

Bronica SQ abstracte foto

Bronica SQ paviljoen Hoofddorp

Geef een reactie