Ik heb recent een bronica sq am medium formaat camera gekocht op een veilingsite om mee te experimenteren.
De bronica sq am is een anologe camera uit de jaren 80 van de vorige eeuw, waar een 120mm filmrol in gaat (er bestaan ook mogelijkheden om andere type film te laden zoals 220mm). Op een 120 mm rolletje passen 12 foto’s. Dit dwingt je om zeer bewust te fotograferen en alles in 1 keer goed te krijgen, want je hebt maar weinig kansen en je hebt ook te maken met ontwikkelkosten. Het is daarom een totaal andere ervaring dan digitaal fotograferen.
De AM van Bronica staat voor AutoMated. Dat wil zeggen dat hij automatisch het rolletje transporteert naar de volgende frame als je de foto gemaakt hebt. Dat is dan ook het enige automatische aan de hele camera. Er zit geen lichtmeter op, maar daar heb je tegenwoordig hele handige apps voor. De snelste sluitertijd is 1/500 seconde en die kun je met een knop instellen. Het diafragma stel je handmatig in op de lens. Omdat het medium formaat betreft is een 150 mm lens vergelijkbaar met een 75mm lens full frame, dus daar moet je wel even rekening mee houden.
Bovenop het toestel zit een focusglas en een loupe. Je kijkt dus van boven af in de camera. Middels de focusring op de lens kun je scherpstellen. Het is wel even wennen dat je op het focusglas alles in spiegelbeeld ziet. Voordat je een foto maakt moet je de “dark slide”uit de camera halen die voorkomt dat je per ongeluk de film belicht.
Extra features van het toestel zijn mirror lock-up, multi-exposure, TIME stand, flash synchronisatie en aansluiting om remote af te drukken.
De cassette aan de achterkant kun je loshalen van het toestel en daar kun je het rolletje in laden zoals je in dit filmpje kan zien. Als je klaar bent met fotograferen dan spoelt de camera automatisch door. Je kunt het rolletje eruit halen en laten ontwikkelen bij camera express service voor anoloog ontwikkelen.
Ik heb mijn eerste rolletje geschoten met heel wisselend resultaat. Het belangrijkste issue is dat er een lichtlek in de camera zit. Dat betekent dat ik rechtsboven een vrij grote witte vlek op bijna iedere foto heb zitten. Dat het ontbreekt op 2 foto’s is wel weer opmerkelijk. Na het bezoeken van wat forums kwam ik er achter dat dit een vaker voorkomend probleem is. Bronica sq am maakt in de cassette gebruik van een schuim dat na 40 jaar vergaat. Om te testen of het inderdaad aan de cassette ligt heb ik alle naden geductaped en een nieuw rolletje geschoten dat nu bij camera express ligt en ik helaas niet kan ophalen als gevolg van de covid maatregelen. Tegelijkertijd heb ik in Duitsland een bedrijfje gevonden die het juiste schuim voor dit soort camera’s verkoopt. Ik ben al begonnen met “slecht” schuim te vervangen. Hopelijk lost dit het probleem op. Ik zal de komende maanden vaker bloggen over mijn ervaringen met de bronica sq am en hier wat resultaten laten zien.
Mocht je vragen hebben over de bronica sq am of ervaringen willen delen met de bronica sq am, reageer dan gerust.
Groeten,
Eric
Interessant om deze manier van werken te zien. Ik realiseer me dan ook weer heel goed hoe eenvouding het werken met een digitale camera is. Maar de uitdaging zit natuurlijk is het maken van foto’s met deze analoge techniek. Heb ondertussen wel gezien dat deze foto’s kwalitatief beter zijn dan digitale foto’s en mogelijkheden bieden voor grotere prints.
herman