Roofvogels fotograferen.

Portret van een jonge sneeuwuil.

Het fotograferen van roofvogels is voor mij zeker geen dagelijkse kost. iK kreeg de uitnodiging om deel te nemen aan een roofvogelworkshop en heb deze direct aangenomen. Het instellen van de camera voor deze tak van fotografie is specialistich, op het internet heb ik hiervoor de juiste gegevens gevonden. De sluitertijd, het scherpstellen en het diafragma vragen aandacht, vooral als het om snel vliegende dieren gaat.

Op verschillende sites worden adviezen gegeven, voor het instellen van de continue autofocus heb ik veel input gehad van Roberts uit USA. Ik heb mijn Nikon d750 met 70-200 mm lens ingesteld op AF-C 9pts en ook geleerd om hiermee te variëren. 

Voor de andere instellingen heb ik gebruik gemaakt van de blog met vogelfotografietips van Vinkacademy

Kortom cameratas ingepakt, batterijen opgeladen en lege SD-kaartjes mee, ik ben benieuwd wat de Roofvogelworkshop gaat brengen.

Oehoe.

Het is bewolkt weer met af een toe een beetje zon, ideaal weer om buiten te fotograferen. De locatie is prachtig; een vijver met wat struiken eromheen. De vogels vliegen over het water, langs de bomenrand of hoog door de lucht. Daarnaast zitten er jonge vogels op de grond, ze kunnen wennen aan de mensen en worden later opgeleid om ook deel te nemen aan de shows.

Ik maak eerst wat portretten van stilzittende dieren, goed om aan het geheel te wennen hier. 

Daarna komt de eigenaar met verschillende dieren aan en laat deze vliegen. Bijzonder is dat de een prooi ui de vijver halen of laag over het publiek vliegen. Beide situaties leveren bijzondere foto’s op.

Tenslotte mag de Amerikaanse adelaar niet onvermeld blijven, dit die met een spanwijdte van 2,5 meter de mascotte is van FC Vitesse. Deze bald eagle vliegt dan ook regelmatig in het stadion van deze club in Arnhem.

Amerikaanse adelaar pakt een prooi uit de vijver.

Terugkijkend was het een leerzame workshop, de specifieke omstandigheden vragen aangepaste instellingen van de camera die je normaal niet of weinig gebruikt. Daarnaast zorgen de vliegende dieren voor een extra uitdaging op gebied van compositie en scherpte.

Hierdoor zijn de foto’s die wel zijn gelukt een extra beloning op de inspanning en kijk ij terug op een geslaagde dag.

Geef een reactie