Streetart in Amsterdam.

Eric en ik zochten een onderwerp voor een avond fotograferen, niet te ver weg en makkelijk toegankelijk in Corona tijd.

De voorbereiding was eenvoudig, na enig zoeken vonden we de site Streetart Map Amsterdam. Hier zijn de exacte locaties van streetart en graffiti te vinden met een omschrijving van het kunstwerk met soms een foto erbij.

We zijn begonnen in de Vijzelstraat, het aangegeven werk was voor ons onvindbaar. De tweede locatie was in de Utrechtsestraat en de graffiti was achter in een winkel. Helaas was de kunst hier niet meer aanwezig; een witte muur is was er reste.

De derde locatie was het Binnengasthuis, een locatie die momenteel wordt verbouwd door de UvA. De muur waar het om gaat was gelukkig nog (deels) intact. 

Een vriendelijke man; hij kwam aanlopen, wilde graag zijn verhaal vertellen. Zijn vader was hier klinisch geneesheer geweest, hij is hier als kind opgegroeid en hij kent daardoor het terrein van haver tot gort. Hij benoemde ook de verschillende gebouwen en de functie die ze indertijd hebben gehad. Interessant was zijn mededeling dat de graffiti wand, waar wij aan het fotograferen waren, tot stand in gekomen is 1966; het is een statement van de toenmalige rellen, de Telegraafrellen en het huwelijk van Beatrix en Claus. 

Leuk om bij foto’s ook een achtergrond verhaald te hebben en aanvullende informatie.

De laatste locatie was Vrankrijk; een pand aan de Spuistraat. Street Map Amsterdam zegt hierover: Het huis met een felblauwe gevel heeft een lange geschiedenis. In de jaren tachtig werd het bewoond door krakers en daardoor werd het niet gesloopt. Sindsdien is het een gelijknamig café op de begane grond een centrum voor activisten en een huis vol politieke en culturele diversiteit. 

Voor het pand trof ik een prachtig gespoten Buick aan, dit was de kers op de taart.

herman.

Geef een reactie