De vervallen sanatoria van Georgië.

Vervallen gebouwen.

Recent hebben we een fototrip naar Georgië gemaakt met onder meer de sanatoria in Tskaltubo als doel. Deze gebouwen zijn gebouwd in het midden van de vorige eeuw. Georgië was op dat moment onderdeel van de Sovjet-Unie, de staat garandeerde zijn werknemers het recht om te uit te rusten. Het resulteerde in meer dan 180 spa’s, waar de werkende klasse een 2 weeks verblijf kreeg om nieuwe energie op te doen; door de staat gefinancierde vakanties. 

Entree van een sanatorium.

Tskaltubo was een van de regio’s voor deze sanatoria in de zogenoemde Russische Riviera. De bouw van de 22 sanatoria hier begon in 1920. In de 80-er jaren van de vorige eeuw reden er dagelijks treinen tussen Tskaltubo en Moskou. Elk jaar baadden honderdduizenden in de radon carbonaat bronnen die eigenlijk alles genazen van eczeem tot onvruchtbaarheid.

Prachtige trappen.

Bij de val van de muur in 1989 in Berlijn stortte het Sovjetimperium in en aansluitend trokken de Russen zich terug uit Georgië. De sanatoria kwamen leeg te staan en werden overgeven aan de natuur. Het verval van de gebouwen en de terreinen begon.

Trappenhuis van sanatorium Iveria te Tskaltubo.

Tijdens de oorlog van Georgië met Rusland in 2008 kwamen veel vluchtelingen uit Abchazië en Ossetie naar Georgië. Deze werden ondermeer gehuisvest in de verlaten sanatoria van Tskatubo. Er is geen stukje hout meer te vinden, alles is opgestookt. In sommige ruimtes zijn nog de overblijfstelen te vinden van deze tijdelijke huisvesting; matrassen, glaswerk en papieren slingeren er rond.

Theater zaal.

Als Urbexlokatie zijn deze verlaten gebouwen uniek, er is weinig vernield en graffiti komt er niet voor. Alles staat open en is (bijna) vrij toegankelijk. Er gaan de nodige verhalen over verkoop van de gebouwen aan investeerders en de verbouw tot hotel of sanatorium. Gezien het aantal leegstaande gebouwen zal het nog wel enige tijd duren voordat alles verkocht is en blijft het tot dan een unieke Urbex locatie. We hebben hier met veel plezier rondgelopen en gefotografeerd. Helaas was de tijd te kort om alles te kunnen bezoeken.

Balkon van een appartement.

Geef een reactie