Fort de la Chartreuse, Luik.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Urbex
  • Bericht reacties:0 Reacties
Vervallen gebouw.

Geschiedenis.

Fort La Chartreuse is een fort opgericht voor de verdediging van de stad Luik. Het is in 1817 door de Nederlanders gebouwd op de Mont Cornillion. Na de Belgische Revolutie in 1830 komt het in Belgische handen. In 1817 is het huidige fort gebouwd in opdracht van Koning Willem I.

Het fort speelt een rol bij de verdediging van Luik in de eerste Wereldoorlog. Op 5 augustus 1914 bestoken de Duitsers de oostelijk gelegen forten rond Luik met infanterie en geschut. De aanvallers worden weggemaaid, de granaten van de artillerie hebben geen vat op het gewapend beton van de forten. Toch slagen de Duitsers erin via ruimten tussen de forten binnen te dringen. Na hevige straatgevechten in Queue de Bois worden op 7 augustus 1914 de heuvels ten oosten van Chartreuse veroverd; men treft er lege dorpen aan, de bevolking is gevlucht. De volgende ochtend word Chartreuse bezet. De Duitsers trekken via twee niet vernietigde bruggen Luik binnen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog wordt Fort de la Chartreuse gebruikt als gevangenis door de Duitse bezetter. Meer informatie over dit Fort, het ontstaan en het gebruik ervan is te vinden op Wikipedia

Vandaag.

Sinds 980 is het fort verlaten en heeft de natuur de regie overgenomen. Het is nu vooral populair bij Urbexers en wordt gebruikt als fotolocatie. 

Recent heb ik op een zondagmiddag een bezoek gebracht aan het pand. Het terrein is makkelijk toegankelijk; het hek stond open. Het is er druk, veel mensen lopen er te fotograferen. Wat mij opviel was het aantal murals aan de buitenkant van het pand. Ik ben niet naar binnen geweest.

Muurschilderij
Toegang naar een gebouw

Geef een reactie