Verlaten dorpen op Kreta.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Urbex
  • Bericht reacties:0 Reacties
Kalami.

Recent was ik een paar weken op Kreta. Uiteraard heb ik gekeken naar mogelijke locaties voor Urbex fotografie. Al snel kwam ik erachter dat op het eiland een aantal complete dorpen leegstaan.

Zoals overal in Griekenland vind ook je op Kreta diverse verlaten dorpen. Het ene dorp is verlaten i.v.m. de komst van een dam en staat vrijwel volledig onder water. Het andere dorp is dan weer verlaten omdat de inwoners simpelweg om economische redenen zijn vertrokken. 

Een aantal van deze dorpen zijn een waar paradijs voor de liefhebbers van de zgn. Urban fotografie. Het meest gefotografeerd is het dorp Kalami. De bewoners lijken hier van het één op het andere moment te zijn vertrokken en hebben ogenschijnlijk alles achtergelaten. Het gezondheidscentrum is hier een voorbeeld van; de dossier liggen overal en de schermen staan er nog. Bizar om dit te zien.

Het dorp zelf is, afgezien van een rondweg, niet toegankelijk voor auto’s. De wegen in het dorp zijn smal, verhard met beton en te smal voor auto’s Wat gelijk opvalt is het geblaf van honden, hoog boven je op daken en balkons gaan ze tekeer. In het begin best bedreigend maar ik heb er verder geen last van gehad.

Het miezerde de hele tijd, dit creëerde samen met de leegstaand e en vervallen huizen een naargeestige sfeer. Wel gaf het prachtige volle kleuren.

Het verhaal gaat dat er nu enkele Armenen wonen; asielzoekers die zijn blijven hangen en hier een nieuw onderkomen hebben gevonden. Maar we kwamen niet in contact met elkaar, ze keken weg. Het was duidelijk dat ze niet met ons wilden praten. Na een vriendelijk Yasas zijn we daarom doorgelopen.

Het geheel maakt een troosteloze indruk, betonrot, vervallen huizen, open deuren en ramen overheersen het geheel. Het wekt ook op geen enkele manier de indruk dat het aantrekkelijk is om hier te wonen. Ik zie het dan ook niet weer opleven op korte termijn.

Wel is Kalami een erg leuke plek om te fotograferen; ik heb hier in alle rust een paar uur kunnen rondlopen en mooie dingen gezien en vastgelegd.

Verlaten kamer.
Gezondheidscentrum.
De zeepdispenser is achtergebleven.
De watermeter staat stil.

Geef een reactie