Geplaatst op 1 Reactie

Zonsopkomst in Edam.

Zonsopkomst bij het havenhoofd van Edam

Fotografische kunst op Zereena;  een landschapsfoto in Edam met een prachtige zonsopkomst bij het havenhoofd.  In deze blog schrijf ik iets over de locatie en de omstandigheden tijdens het maken van deze foto. 

Locatie en tijd Het havenhoofd van Edam is een dankbare plek voor het maken van ochtendopnames, het fotograferen van de opkomende zon. De pier, die in het water loopt, is een dankbaar object om te gebruiken bij de compositie van de foto.

Het is een prachtige voorjaarsmorgen, koud en een beetje wind, De vogels zijn al wakker en de futen zijn volop aanwezig. Het is al een plezier om hier te zijn, het maken van een foto is een extra toegift. Ik was al vroeg op de plek om mijn camera klaar te maken en zag de lucht verkleuren in het oosten. Boven de Gouwzee werd het langzaam roder, helaas was er weinig tot geen bewolking te zien.

Deze foto is gemaakt op 27 april om 05.54. De zon was nog achter de horizon verscholen en zou om 06.17 opkomen. 

Camera-instellingen Ik heb voor deze foto gebruik gemaakt van een 20 mm lens, de camera-instellingen waren: ISO 800, f/5.0 en 30 sec. De verklaring van het hoge ISO-getal en het relatief grote diafragma was de maximale sluitertijd van 30 sec. Door het ontbreken een afstandsbediening was dit mijn maximale sluitertijd; de juiste belichting moest ik instellen met een combinatie van ISO en diafragma. Om zo min mogelijk scherpte in te leveren heb ik deze keuze gemaakt. Ik heb verder gebruik gemaakt van een 10 stop ND filter.

Opmerkingen  Deze foto is er een in een reeks van opnames die morgen; in de aanloop naar deze foto neemt de verkleuring van de lucht steeds meer toe. Na deze opname wordt de verkleuring weer minder en vind ik de foto steeds minder interessant worden.

Op de computer komt deze foto naar boven als degene met de meeste kleur. In de nabewerking heb ik verder de uitsnede aangepast naar 16×9, de belichting en hoog lichten naar beneden bijgesteld en schaduwen weggehaald. De levendigheid is iets bijgesteld.

Publicatie. Ik heb deze foto op enkele Social Media gedeeld in een kleine resolutie. Hij is te koop op zereena.nl is het formaat 100×70 cm 

1 gedachte over “Zonsopkomst in Edam.

  1. Top foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *