Geplaatst op Geef een reactie

Vooruitkijken; onze plannen voor 2021.

Het is half oktober als we dit schrijven. Recent hebben we gekeken waar we nu staan met Zereena, heeft het gebracht wat we voor ogen hadden? 

Daarnaast hebben we overlegd wat onze plannen voor het komende jaar zijn. Graag willen jullie hiervan deelgenoot maken.

We zijn Zereena in het voorjaar van 2020 gestart met het idee om via deze site hoogwaardige foto’s beschikbaar te stellen voor een groter publiek en deze ook te verkopen. Ondertussen publiceren 8 fotografen hun beste werk hier en dragen bij in de kosten. De prijs van de foto’s hebben we ondertussen teruggebracht tot iets meer dan kostprijs. Via Facebook en Instagram is en wordt bekendheid gegeven aan de site. De bezoekersaantallen van de site zijn alleszins redelijk, het aantal unieke bezoekers neemt elke maand verder toe. Nu, een half jaar later, constateren we dat we 1 foto verkocht hebben. De conversie van bezoekers naar kopers wil niet vlotten. 

Helaas is dit niet voldoende om de kosten te dekken en heeft het ons zeker niet gebracht wat we ervan verwacht hebben. Aanleiding om ons besluit te heroverwegen. 

We hebben besloten om een aantal aanpassingen door te voeren. 

Het huidige plan is om voor komend jaar de verkoop los te laten en de site (voorlopig) terug te brengen naar een portfolio voor Eric en Herman. De blogfunctie blijft ook intact en biedt ons de mogelijkheid interessante onderwerpen te delen. 

Het werk van de andere fotografen wordt eind december verwijderd. De komende periode worden de resterende foto’s gepost op Instagram.

Het is altijd jammer als een plan niet slaagt, maar de feiten spreken hiervoor zich. De nieuwe opzet biedt ook weer kansen en nieuwe initiatieven kunnen altijd weer worden toegevoegd. We blijven open staan voor samenwerking op fotografisch gebied.

Oktober 2020

Eric en Herman

Geplaatst op Geef een reactie

#zereena en retweeten

Fotografische kunst; zereena.nl heeft in de afgelopen weer 2 nieuwe deelnemers verwelkomd, Joke Timmer en Arnold van der Zee. Ondertussen hebben we de site verder geoptimaliseerd en zijn we verder gestegen in de Google-ranking. Tenslotte hebben we de homepage van de site aangepast, heb je er al naar gekeken, wat vind je ervan?

Deze keer informatie over een nieuw initiatief wat we gaan lanceren; het publiceren middels re-posten van foto’s van derden op het Instagram account van zereena.nl

Hastag Een hashtag bestaat uit een # als voorvoegsel, zonder spatie gevolgd door een woord, of meerdere woorden zonder spaties ertussen om een bericht eenvoudig te vinden. Hashtags worden gebruikt op verschillende social-media websites zoals Twitter, Youtube, Intagram en LinkedIn. Hierbij wordt de hashtag vooral gebruikt als een tag aanduiding. Een hashtag kan onderdeel van een zin zijn of een losse aanvulling daarvan zijn.

Voorbeeld: #Wikipedia is een #encyclopedie. De tags #wikipedia en #encyclopedie zorgen ervoor dat het bericht eenvoudig gevonden kan worden. In het geval dat een gebruiker zoekt naar een hashtag krijgt hij meestal een lijst met berichten die dezelfde hashtag gebruiken. 

Retweeten Retweeten is het citeren van een bericht op Social Media en de inhoud hiervan onder de aandacht te brengen bij de eigen volgers. Het delen van andermans berichten is bij diverse sociale media mogelijk. Op Instagram is er geen retweet-knop, de foto wordt gekopieerd en op het eigen profiel van de gebruiker geplaats, als het netjes gaat wordt erbij vermeld wie de oorspronkelijke maker ervan is. 

Retweeten binnen Zereena Binnenkort gaan we op het Instagram profiel van Zereena foto’s van derden retweeten. Ook jouw foto kan hiervoor in aanmerking komen. Het is hiervoor niet noodzakelijk om deel te nemen als fotograaf op de site zereena.nl 

Voorzie de foto, die je op jouw instagram plaatst van de hashtag #zereena. Regelmatig maken we een keus uit de foto’s die op deze manier worden geplaats en zullen deze reposten op ons Instagram account; met vermelding van de maker.

Wil je jouw foto(s) ook op zereena instagram worden gerepost?

Geplaatst op Geef een reactie

Fotograferen in Corona tijd

Fotograferen in corona tijd blauwborst

Als gevolg van Corona zit ik, net als velen van jullie, aan huis gekluisterd en zijn fotografie uitstapjes helaas niet meer mogelijk. Fotograferen in corona tijd is dus een aardige uitdaging. Maar gelukkig kunnen we in Nederland nog wel een frisse neus halen. Ik woon in de buurt van het Purmerbos, dus ben nu al 2 maanden lang iedere dag te vinden in het Purmerbos.

En hoe vaker je door het Purmerbos loopt hoe meer je opvalt dat dit eigenlijk een fantastisch bos is met heel veel fotografische mogelijkheden. Zodoende probeer ik nu iedere dag een interessant foto te maken van het Purmerbos en heb hiervoor een apart instagram account geopend (https://www.instagram.com/valentnature/?hl=nl). Ik smokkel wel een beetje want heel soms neem ik een telelens mee omdat je vogels toch echt niet met een i-phone kan fotograferen en heel soms loop ik ook wel eens met mijn telefoon te fotograferen in een ander natuurgebied in de buurt.

Het leuke van iedere dag weer te fotograferen in hetzelfde gebied, is dat je iedere keer weer iets anders moet verzinnen om toch weer een beetje leuke foto te kunnen maken. Dit stimuleert enorm de creativiteit en ik kan het iedereen aanraden om dit eens te proberen.

Ondertussen zijn Herman en ik zereena verder aan het verbeteren en hebben we regelmatig video-calls waarin we bespreken hoe e.e.a. door te voeren op de website. We zijn inmiddels met 8 fotografen actief op zereena. De site is verder geoptimaliseerd voor google search en we zien het bezoek toenemen. Ook op instagram wordt zereena.foto goed bezocht (https://www.instagram.com/zereena.foto/?hl=nl).

Veel fotografie plezier,

Eric Valent

Geplaatst op 1 Reactie

Zonsopkomst in Edam.

Zonsopkomst bij het havenhoofd van Edam

Fotografische kunst op Zereena;  een landschapsfoto in Edam met een prachtige zonsopkomst bij het havenhoofd.  In deze blog schrijf ik iets over de locatie en de omstandigheden tijdens het maken van deze foto. 

Locatie en tijd Het havenhoofd van Edam is een dankbare plek voor het maken van ochtendopnames, het fotograferen van de opkomende zon. De pier, die in het water loopt, is een dankbaar object om te gebruiken bij de compositie van de foto.

Het is een prachtige voorjaarsmorgen, koud en een beetje wind, De vogels zijn al wakker en de futen zijn volop aanwezig. Het is al een plezier om hier te zijn, het maken van een foto is een extra toegift. Ik was al vroeg op de plek om mijn camera klaar te maken en zag de lucht verkleuren in het oosten. Boven de Gouwzee werd het langzaam roder, helaas was er weinig tot geen bewolking te zien.

Deze foto is gemaakt op 27 april om 05.54. De zon was nog achter de horizon verscholen en zou om 06.17 opkomen. 

Camera-instellingen Ik heb voor deze foto gebruik gemaakt van een 20 mm lens, de camera-instellingen waren: ISO 800, f/5.0 en 30 sec. De verklaring van het hoge ISO-getal en het relatief grote diafragma was de maximale sluitertijd van 30 sec. Door het ontbreken een afstandsbediening was dit mijn maximale sluitertijd; de juiste belichting moest ik instellen met een combinatie van ISO en diafragma. Om zo min mogelijk scherpte in te leveren heb ik deze keuze gemaakt. Ik heb verder gebruik gemaakt van een 10 stop ND filter.

Opmerkingen  Deze foto is er een in een reeks van opnames die morgen; in de aanloop naar deze foto neemt de verkleuring van de lucht steeds meer toe. Na deze opname wordt de verkleuring weer minder en vind ik de foto steeds minder interessant worden.

Op de computer komt deze foto naar boven als degene met de meeste kleur. In de nabewerking heb ik verder de uitsnede aangepast naar 16×9, de belichting en hoog lichten naar beneden bijgesteld en schaduwen weggehaald. De levendigheid is iets bijgesteld.

Publicatie. Ik heb deze foto op enkele Social Media gedeeld in een kleine resolutie. Hij is te koop op zereena.nl is het formaat 100×70 cm 

Geplaatst op Geef een reactie

Fotografische Kunst kopen.

Fotografische kunst geeft de woonruimte waar je je in bevindt; de woonkamer, het kantoor of een slaapkamer een unieke sfeer.

Fotografische kunst heeft veel mogelijkheden en we willen graag hier een aantal aspecten ervan belichten. De prijs-kwaliteit verhouding van fotografische kunst is uniek; voor een laag bedrag koop je een (bijna) uniek kunstwerk. Het biedt de mogelijkheid om het kunstwerk aan te passen een persoonlijke wensen; maat, kwaliteit en drager zijn aanpasbaar. En tenslotte bestaat er een breed aanbod aan fotokunst waaruit gekozen kan worden.

Vanuit zereena.nl voegen we een persoonlijk aanbod (het kleinschalige aanbod van uit een groep professionele fotografen uit Waterland) aan toe. 

1. Landschap

De mooiste landschapsfoto’s worden gemaakt tijdens het gouden uurtje; de periode net na zonsopkomst of kort voor zonsondergang. Het licht heeft een mooie warme gloed – die ’s-avonds vaak sterker dan ’s-ochtends door de het stof in de atmosfeer) en valt laag in, waardoor het landschap mooi wordt geaccentueerd. succes van een landschapsfoto is naast licht vooral afhankelijk van het onderwerp en de compositie, let daarop als je naar landschappen kijkt.

Tenslotte is van belang dat de voorgrond en de achtergrond onderwerpen bevatten; dit levert diepte op en kijkt aangenaam.

2.Natuur

Natuurfoto’s zijn het resultaat van veel geduld, de natuur is niet naar je hand te zetten. Een goede natuurfotograaf hier begrip voor.

Het juiste licht, de juiste omstandigheden en het perfecte moment vallen samen in een goede natuurfoto. Tenslotte zijn er veel verschillende categorieën hier; macro-, wild-  en vogelfotografie om er maar eens een paar te noemen. Oriënteer je hierop en let op de genoemde kenmerken.

De natuur in Waterland biedt een groot scala aan onderwerpen.

3.Architectuur.

Hier worden gebouwen gefotografeerd en het karakter ervan blootgelegd. Een gedegen vooronderzoek, een sterke compositie, een doordacht perspectief en goed belichting zijn belangrijk om onderscheidende architectuur foto’s te maken. Ook hier zijn de beste momenten het begin en het eind van de dag, de oranje rode kleur van het late zonlicht geeft gebouwen een warme uitstraling. Daarnaast zijn door het zachte licht de contrasten tussen licht en donker kleiner in een goede architectuurfoto.

4. Favoriete foto.

Wat is uw favoriete fotografische kunst? Wilt u dit met ons delen ? we horen graag van u in het commentaar blok hieronder.

Geplaatst op Geef een reactie

Technische en economische ontwikkelingen, Webinar.

Afgelopen week hebben we een nieuwe plug-in op de site geladen, deelnemende fotografen hebben nu zelf de mogelijkheid om hun foto’s te uploaden. Daarnaast worden de foto’s in hun eigen format en niet meer in een vierkant. Tenslotte hebben Eric en Herman de prijzen van de afdrukken aangepast.

Techniek Afgelopen week hebben we de mogelijkheden van de site uitgebreid, het is nu mogelijk dat deelnemende fotografen hun eigen foto’s uploaden en hun eigen prijs bepalen van de werken die ze aanbieden. Dit geeft veel meer mogelijkheden, het is nu ook mogelijk om foto’s gedurende het jaar zelf te vervangen; verwijderen en aanvullen kan nu door de fotograaf zelf. Dit 

Commercie We zitten te zoeken naar mogelijkheden om de site commercieel aantrekkelijker te maken; hoe verkopen we meer kunstwerken? Vergelijking met ander aanbod op internet leert ons dat de prijs van €150 aan de hoge kant is, dit kan alleen worden gerealiseerd met verkoop binnen bestaande netwerken. Dit door de fotograaf zelf. Daarnaast denken we dat de kwaliteit van ons aanbod ook te wensen overlaat. We zien op vergelijkbare sites kwalitatief betere foto’s. 

Concreet hebben we (eric en herman) besloten om hierop in te spelen. De prijzen van onze foto’s hebben we verlaagd naar €99,– voor een canvas van 70 x 100 cm 

Daarnaast zijn we naar onze foto’s aan het kijken en gaan / of hebben de mindere kwaliteit eruit halen en vervangen door betere. (kill your darlings!!) Een belangrijk argument is ook dat we gaan kijken naar de verkoopbaarheid van een foto; gaat iemand dit überhaupt aan de muur hangen?

Social Media. Momenteel hebben we ongeveer 150 volgers op Instagram en krijgen elke dag 20-50 likes op een foto die we hier laten zien.

Uiteraard zitten we te zoeken naar groei van beide aantallen. Hiervoor hebben we een aantal ideeën ontwikkeld:

 • We vragen aan deelnemende fotografen om de post op ons instagram account te reposten op hun eigen instagram account.
 • We vragen de deelnemende fotografen om onze post op instagram te liken!
 • Elke dag plaatsen we de foto van de dag op FB, de vraag aan deelnemende fotografen is om deze te liken en te re-posten.

Hiermee beogen we een veel groter netwerk mee te bereiken.

Webinar We gaan een Webinar houden om bovenstaande door te spreken, het is bedoeld voor deelnemende fotografen maar ook voor andere geïnteresseerden. Er komen genoeg onderwerpen aan de orde om het interessant te maken.

Deze keer gaan we zoom gebruiken, dit om de inlogproblemen van vorige keer te omzeilen.

Het Webinar is woensdag 22 april om 20.00 uur

De link hiervoor is

https://us04web.zoom.us/j/73920498935pwd=SVVXTEQ3UGdjWnQ4YjdWcDRjdHBUQT9

Meeting ID: 739 2049 8935

Password: 009487

Werkt alleen als je een camera en microfoon hebt op je laptop of desktop. Tegenwoordig hebben bijna alle laptops en desktops dat.

Als je al ZOOM hebt:

Kun je met meeting ID en wachtwoord meedoen of de link aanklikken en daarna gaat het vanzelf.

Als je nog geen ZOOM hebt:

Moet je de link aanklikken, vervolgens wordt je gevraagd om ZOOM op je PC te installeren (dat is alleen een klein programmaatje om deel te kunnen nemen). Doe dit en klik verder aantal keer op OK en/of join (is bij iedere laptop weer net wat anders). Als het niet lukt, heb je hieronder een fimpje hoe je aan ZOOM kan deelnemen met ook wat uitleg over ZOOM.

PS. Wellicht een goed idee om even een berichtje (mail – app) te sturen aan eric of mij, we weten dan dat je deelneemt. Tot woensdag.

Geplaatst op Geef een reactie

Breaking technisch nieuws.

Het selecteren en toevoegen van foto’s op zereena.nl is een proces dat veel tijd kost. Daarnaast moeten er pagina’s worden aangemaakt, artikelen worden gecreëerd en ik heb volgens Eric hiermee nog niet de helft van de zaken die er achter de schermen gedaan worden benoemd. Kortom een hele klus.

Gelukkig lijkt hier verandering in te komen, recent vonden we een plug-in waarbij we een deel van genoemde werkzaamheden door de fotograaf zelf kunnen laten doen. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Dit opent ook de mogelijkheid om tussentijds de galerij aan te passen en andere foto’s te uploaden. 
 • Deze digitale galerij krijgt dan een andere dimensie, een continu wisselend aanbod verhoogd de attractiviteit.

Verschillende vragen zijn nog onbeantwoord. De kwaliteitscontrole door Arnold vervalt hiermee, het beheer over de kwaliteit van de foto’s moet dus anders ingericht worden.

Nu bepalen we in overleg de prijs, een optie is dat de fotograaf zelf zijn prijs kan bepalen, is dit een mogelijkheid die we aan willen bieden?

Controle over de technische kwaliteit van de foto, heeft de foto de minimumaantal pixels en kan er vervolgens een goede print van worden gemaakt? Laten we dit aan de fotograaf over, met het risico dat de print kwalitatief niet voldoende is. Dit kan slechte reclame opleveren dat afstraalt op het andere aanbod op de site?

Kortom, er zijn nog de nodige vragen over of en hoe we dit gaan implementeren.

Het leek ons leuk om jullie alvast deelgenoot te maken met de ontwikkelingen. Ons idee is om, als we besloten hebben hoe we dit gaan doen, hierover een Webinar te organiseren waarin we e.e.a. kunnen uitleggen en de fotografen kunnen instrueren hoe dit te gebruiken.

Geplaatst op Geef een reactie

Het Webinar van afgelopen week.

Afgelopen week donderdag hebben we een Webinar gehouden, het belangrijkste onderwerp was de technische aspecten van de aan te leveren foto’s. Er werden vragen gesteld over het portretrecht en hoe dit juridisch af te dichten. Ook was er aandacht voor het verkleinen van foto’s m.b.v. een bewerkingsprogramma. Aan al deze dingen besteden we hier aandacht.

De Technische wensen. Deze hebben 3 aspecten; technisch, inhoudelijk en marketing

 1. Techniek.
  1. Printbaar op canvas in 70 x 100 cm  en 100 x 70 cm 
  1. Randen, 2.5 cm rondom, vallen af !!!!!!
  1. Dus minimaal 104 x 74 cm aanleveren.
  1. Wij gaan uit van minimaal 2500 x 4000 pixels = 10 MB voor een goede kwaliteit en stellen een resolutie van 3500 x 5000 = 17,5 MB op prijs.
  1. Daarnaast een extra foto <1MB voor publicatie op de site en Instagram
  1. Verder graag de foto’s aanleveren zonder kader, rand of omlijsting.
 2. Inhoud
  1. Fotografisch een goede foto, die verkoopbaar is; aandacht voor compositie, scherpte, kleur, rechte lijnen
  1. Onderscheidend
  1. Auteursrecht, portretrecht is verantwoordelijkheid fotograaf.
  1. Kwaliteit ter beoordeling door de Studio Arnold van der Zee.
 3. Marketing
  1. Per foto een titel
  1. Tevens biografie van 300-500 woorden, met foto is leuk. Zereena.nl gaat juist over de fotograaf achter de foto’s.
 4. De regels van het portretrecht zijn ondergebracht in de Auteurswet. Portretrecht en auteursrecht zijn nauw met elkaar verbonden.

Daarnaast is er ook nog info te vinden in de blog hierover: https://www.zereena.nl/minimum-kwaliteitseisen-aan-de-aangeleverde-fotos/

Wat is portretrecht? Het portretrecht betreft de rechten die een geportretteerde heeft met betrekking tot de publicatie van het portret dat van hem is gemaakt. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de situatie dat iemand opdracht geeft tot het maken van zijn portret en de situatie dat iemand hiertoe geen opdracht heeft gegeven. De eerste situatie doet zich voor wanneer iemand een portretfoto van zichzelf laat maken door een fotograaf. Bij de tweede situatie kan men denken aan een foto die door een ander dan de gefotografeerde persoon op Facebook wordt gezet.  De regels van het portretrecht zijn ondergebracht in de Auteurswet. Portretrecht en auteursrecht zijn nauw met elkaar verbonden.

Meer hierover is te lezen op https://www.justitia.nl/portretrecht, hier wordt ook het verschil uitgelegd tussen een in opdracht en niet in opdracht gemaakt portret.

Tenslotte de hamvraag, waar kan ik een voorbeeld vinden van een contract tussen fotograaf en model wat het portretrecht vastlegt tussen beide partijen? Check hiervoor https://www.hollandpix.com/wp-content/uploads/vrijwaringsverklaringportretrecht.pdf dit is een PDF document dat eenvoudig te downloaden is.

Verkleinen van een foto. Het verkleinen van een foto, het naar beneden aanpassen van de aantallen pixels is eenvoudig uit te voeren in LR en PS. Ik gebruik zelf een preset voor oa. Social Media met weinig pixels. Eenmaal goed ingesteld kan ik hem de volgende keer gebruiken zonder er verder bij na te denk.

Onderstaande instructie op YouTube geeft hier een voorbeeld van. https://www.youtube.com/watch?v=KsPjk0voDGY Specifiek gaat hij in hoe je de afbeeldingsgrootte (pixel) van een foto in LR kunt aangeven. Dit is ook toepasbaar in PS.

Geplaatst op Geef een reactie

Webinar

De site van zereena.nl is klaar en wordt in de komende dagen live gezet.

Webinar voor fotografen Voor geïnteresseerde fotografen die deel willen nemen in de digitale fotogalerie, organiseren we donderdag 2 april om 20.00 een Webinar.

We begrijpen dat er vragen zijn over de technische aspecten, welke foto’s kan ik plaatsen, wat zijn de technische details waar ze aan moeten voldoen? Tijdens deze Webinar willen we deze vragen beantwoorden, ook kunnen andere vragen aan de orde komen.  Arnold zal ook deelnemen en zijn kennis inbrengen. Een eerste bron van informatie is de blog minimale kwaliteitseisen die op de site staat, hier wordt e.e.a. uitgelegd. 

Details webinar De inlogcode voor de webinar is https://meetingsamer3.webex.com/meet/evalent Klikken op de link en de instructies volgen moet voldoende zijn, het wijst zich dan vanzelf verder.

Graag tot donderdag.

Groet Eric en Herman

Blijf gezond.

Geplaatst op Geef een reactie

Actualiteiten.

Binnenkort gaan we live, we kijken met spanning uit naar dat moment. Om zover te komen hebben we hard gewerkt. In deze blog geven we een update van de zaken die rond zereena.nl spelen momenteel. Graag willen we jullie hierbij betrekken en informeren wat we aan het doen zijn. 

Werkzaamheden. We zijn druk bezig om de site te optimaliseren en het aanbod kwalitatief op orde te brengen. De ingezonden foto’s van de deelnemende fotografen zijn beoordeeld, soms vallen er foto’s af en moet de reeks aangevuld worden. Maar het resultaat is een verzameling foto’s die er zijn mag. We zijn trots op het resultaat. Verder hebben we de site verder klaar gemaakt, is de iDeal betaling aangesloten gekoppeld aan de bankrekening van Zereena.  We hebben de lay-out verder aangepast, nu staat er een logische en overzichtelijke website en is de informatie eenvoudig te vinden. De kosten van verpakken en verzenden zijn onder de loep genomen, we kunnen nu (als extra service) de kunstwerken verzenden in Nederland en in Europa.

Deelnemers Momenteel zijn er 5 deelnemende fotografen, Arnold van der Zee heeft toegezegd dat hij ook foto’s aan gaat leveren en we zijn in gesprek met anderen over hun deelname op deze site. We gaan er voorzichtig vanuit dat er zich nog enkele deelnemers op korte termijn zullen aanmelden.

Social Media Op Instagram wordt er elke dag een foto geplaatst van de deelnemende fotografen. Er zijn nu >115 volgers en elke dag ongeveer 30 likes of meer. De site van zereena op FB verdient meer aandacht, binnenkort zullen we hier naar gaan kijken en er verbetering in aan gaan brengen. Voor de volledigheid hier de instagram-link

To Do Komende dagen gaan we de laatste puntjes op de i zetten en alles nog een keer doorlopen op oa taalfouten en goed werkende links. Daarna gaan we de site live zetten.

Klanten-verkoop De 1e klant heeft zich gemeld met interesse voor een kunstwerk, we gaan dit opvolgen zodra de site live is.